Den Stora Vävoperan

I denna kritikerrosade opera möts tre skapande kvinnor över tid och rum i vävningens tidlösa magi. Skånska allmogedottern Hanna, född i slutet av 1800-talet, vill ägna livet åt sin passion – vävning. Nutida Shapla, en fattig flicka från landsbygden i Bangladesh vill skapa sig ett nytt liv i textilfabrikerna i Dhaka där västerländska kläder tillverkas i rasande fart. Över dessa båda vakar Tiden – hon som spinner och klipper av livets tråd, och som väver samman. Hannas och Shaplas öden flätas samman med fakta och poetiska texter till en berättelse om textil, känslor, skapande och medmänsklighet.

Den Stora Vävoperan tar upp frågor kring konsumtion och tillverkning av textilier och visar hur textil väver samman öst och väst, tillverkare och konsumenter. Föreställningen på Stockholm Act utgör avstamp till ett kulturutbyte med Bangladesh i samarbete med Svenska Institutet och PostkodStiftelsen. Samarbetet med konstnärer och andra aktörer i Bangladesh inleddes för ett år sen tillsammans med Svenska Institutet. Hösten 2017 spelas operan i Dhaka i anknytning till frågor som rör klädindustrin. Efter det skapar den bangladeshiska regissören Rokeya Rafique en egen bangladeshisk version av operan. Denna spelas i Bangladesh och bjuds sedan in spelas i samband med den svenska föreställningen i Sverige 2018.

Den Stora Vävoperan hade urpremiär i Borås 2015 på tvåårsdagen av den tragiska olyckan då textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade och över 1100 människor miste livet. Tragedin skapade internationell debatt om säkerhet och anställdas villkor i områdets textilfabriker.

Medverkande:

Musik: Stefan Klaverdal
Libretto: Lisa Hansson
Regi: Helena Röhr
Producent och regiassistent: Teresia Pettersson
Scenografi/rum: Josefin Askfeldt
Scenografi/projektioner: Thomas Romlöv
Original ljus: Ludvig Uppman
Kostym: Åsa Gjerstad
Dirigent: Amanda Björnerås
Dramaturger: Jonas Bernander och Helena Röhr
Tack till Hanna Hansson och Viveka Risberg!
Sångare:
Hanna – Agnes Wästfelt
Shapla – Helena Magnusson
Tiden – Lisa Hansson
Musiker:
Frieda Mossop – fiol
Nora Hedberg – Gitarr
Miriam Klein-Strandberg – Harpa
Sabela Castro – Slagverk
Stefan Klaverdal – musikalisk ledning och elektronik
Kör under ledning av Amanda Björnerås:
Konstnärlig ledning: Lisa Hansson och Stefan Klaverdal
Projektledning: Anna Cokorilo

Samarbeten: Svenska Institutet, Swedwatch, Stilmedveten, Textilmuseet

Med stöd av: PostkodStiftelsen, Kulturrådet, Kulturbryggan, Dramatikerförbundet, Västra Götalandsregionen,

Join the Act today, and we can get started.

Contributing partners