Skip to content

Hur vanligt är ficktjuvar i Stockholm och vad kan man göra åt det?

  • by

Ficktjuvar är ett fenomen som finns i städer över hela världen, och Stockholm är inget undantag. Denna typ av brottslighet kan vara särskilt vanlig i områden med hög turisttrafik och på platser där människor samlas i stora grupper, såsom kollektivtrafik, shoppingområden och turistattraktioner. Men hur vanligt är det egentligen, och vad kan man göra för att skydda sig?

Vidare tipsar vi om flera sätt att undvika ficktjuven och vad du kan göra om du skulle bli av med dina saker.

Stoppa ficktjuven själv

En av de mest effektiva metoderna för att stoppa ficktjuvar är att vara medveten om risken och vidta förebyggande åtgärder.

Det innebär att alltid ha god koll på dina värdesaker och använda kroppsnära förvaring som försvårar tillgängligheten för obehöriga. Bär hellre väskan framför kroppen än bakom ryggen och använd plånböcker som kan fästas vid kläder eller bäras inre fickor.

Ett bra sätt att hindra ficktjuvar är att fästa en apple air tag vid din väska eller nyckelklippa. Det kan hjälpa polisen att hitta dina grejer om du skulle bli av med dem. Kom ihåg att fästa din air tag på väskan på ett sätt som gör det svårt att upptäcka den för tjuven vid första anblick, annars är risken att tjuven bara tar loss din apple air tag och kastar den. Du kan beställa en air tag från apple online hos Teknikdelar.

Håll koll på dina saker

Att ständigt vara uppmärksam på var dina saker befinner sig är avgörande. Detta inkluderar att inte lämna väskor och andra värdesaker obevakade på offentliga platser. Ett vanligt misstag är att hänga upp väskan på stolsryggen eller lägga den på golvet bredvid sig på caféer och restauranger, vilket kan göra det lätt för ficktjuvar att obemärkt ta dina saker.

Även fast man oftast kan känna sig säker blir det allt vanligare med ficktjuvar, så håll koll på dina grejer och låt inte plånboken eller mobilen sticka upp ur fickan.

Var inte naiv

Många blir utsatta för ficktjuvar eftersom de är för naiva och antar att “det händer inte mig”. Att alltid vara lite skeptisk och försiktig i trånga eller mycket folksamlingar är klokt. Var särskilt vaksam under evenemang som lockar stora folkmassor, såsom festivaler eller röda dagar när mycket folk är i rörelse. Att undvika att visa upp värdefulla föremål öppet kan också minska risken att bli måltavla.

Anmäl ficktjuven om du råkar ut för stöld

Skulle olyckan vara framme och du blir av med dina saker är det viktigt att snabbt anmäla brottet till polisen. Detta är inte bara viktigt för din egen del, för att eventuellt kunna få tillbaka det stulna, utan också för att hjälpa till att förhindra att fler blir utsatta. Polisen behöver veta om och var ficktjuvar är aktiva för att kunna rikta sina insatser rätt.

Ficktjuvar blir allt vanligare

Att bli utsatt för ficktjuveri kan vara en mycket obehaglig upplevelse som kan fördärva mycket av det som annars skulle ha varit trevliga upplevelser i Stockholm. Genom att vidta de förebyggande åtgärder som beskrivits ovan kan du dock minska risken avsevärt. Kom ihåg att vara vaksam, använd smarta väskor för dina värdesaker och tveka inte att anmäla till polisen om du blir utsatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *