Skip to content

Att vara konsult som programmerare

  • by

Det är brist på programmerare i Sverige och svenska företag hittar inte den kompetens de behöver. Genom att se alla lediga jobb för utvecklare blir det tydligt hur många arbeten som är lediga inom yrket idag. En duktig programmerare har i regel inga problem att hitta en anställning, men en del programmerare väljer att starta eget istället och arbeta som konsulter. Det finns både fördelar och nackdelar med det.

Några fördelar:

  • Du kan få högre lön i genomsnitt. Eftersom du vanligtvis blir inhyrd som konsult när det är ett akut problem som måste lösas kan du ta bra betalt. En konsult tjänar ofta 30 procent mer än den genomsnittliga programmeraren.
  • Arbetsdagarna blir mer flexibla eftersom du själv bestämmer vilka uppdrag du vill ta. Du kanske väljer att ta ett längre uppdrag för att få en garanterad inkomst under en period, eller kortare uppdrag som gör att du kan jobba på olika saker som intresserar dig.
  • Du får arbeta med olika programmeringsspråk och branscher om du vill. Gillar du till exempel att jobba med Rust kan du välja att bara göra det, istället för att behöva arbeta med det språk som din arbetsgivare har bestämt sig för. Du kan ta uppdrag med olika programmeringsspråk om du vill ha omväxling.
  • Om du vill bygga upp ett nätverk med teknikföretag har du goda chanser till det när du är konsult. Du får helt enkelt många kontakter genom att arbeta som konsult.

Några nackdelar:

  • Du kan få en oregelbunden inkomst där vissa månader är väldigt magra, medan andra är fyllda med välbetalda uppdrag. Det kan göra det svårt att planera.
  • Utöver att utföra själva jobbet måste du även hitta uppdrag, sköta kommunikationen, bokföringen, skatteinbetalningarna och allt annat som hör till att vara egenanställd. Ibland kan de andra delarna i företaget ta upp mycket mer tid än själva jobbet, och många gånger är det administrativa obetalt arbete.
  • För att bli inhyrd som konsult måste du vara väldigt duktig på ett eller flera programmeringsspråk. Konsulter hyrs ofta in om företagets anställda programmerare inte kan lösa ett problem, så det gäller att du är expert på det du gör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *