Skip to content

Vad är skillnaden mellan en företagare och en entreprenör?

  • by

Trots att att dessa begrepp hänger ihop så finns det en del skillnader. Den främsta är att en företagare inte nödvändigtvis behöver brinna för sin verksamhet, medan en entreprenör älskar det hen gör. Det hör även till vanligheterna  att många drivna entreprenörer utvecklar flera framgångsrika bolag i olika branscher.

Företagare satsar ofta på en enskild verksamhet

Att äga ett företag brukar innebära hårt arbete och produktutveckling. Det innefattar även marknadsföring och satsning på enskilda tjänster och varor, i synnerhet då det kan ta lång tid att lyckas.

När företagare når framgång brukar de ha anställda som sköter olika delmoment. I de flesta fall byter de inte bransch, utan fokuserar på att konkurrera och driva verksamheten framåt. På grund av den slitsamma starten är det sällan man ändrar nisch utan ser hellre en god lönsamhet på lång sikt som huvudmål.

Entreprenören brukar ha en bredare synvinkel

Om vi tittar på kända entreprenörer som Richard Branson och Elon Musk har de några gemensamma egenskaper. För det första valde de att titta på många olika branscher där de nådde framgång, men de var inte heller rädda att prova sig fram.

Branson började sin resa med en elevtidning, men gick sedan vidare till försäljning av skivor via postorder. Därefter öppnade han en skivaffär och bildade senare ett skivbolag. Med intäkterna skapade han till slut flygbolaget Virgin Atlantic Airways.

Elon Musk började sin resa genom att programmera. Han bildade även betaltjänsten Paypal och idag driver han både Tesla och SpaceX.

Två liknande begrepp med olika mål

För att sammanfatta har företagaren oftast en tydlig uppgift med sin verksamhet. Den ska bli lönsam och växa sig större, men i bästa fall sköta sig själv. Entreprenören nöjer sig inte med detta utan ser hela tiden nya möjligheter att nå framgång i andra branscher.

Utöver att driva företag finns även andra alternativ. Egenanställningar har till exempel vuxit rejält de senaste åren. Detta arbetssätt lämpar sig allra bäst för de som inte riktigt vågar ta klivet och starta ett eget bolag, eller om lönsamheten fortfarande är relativt låg.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *